Livsmedelssäkerhet ISO 22000

ISO 22000 ger stöd för organisationer som vill arbeta systematiskt med livsmedelssäkerhet och säkra sin hantering av livsmedelssäkerhetsfaror enligt metoden HACCP.

ISO 22000 är en internationell standard för livsmedelssäkerhet som utvecklades av Internationella standardiseringsorganisationen (ISO). Syftet med standarden är att säkerställa livsmedelssäkerhet genom hela livsmedelskedjan, från ”jord till bord”.

Viktiga delar av ISO 22000 är de så kallade HACCP-principerna (Hazard Analysis and Critical Control Points), samt grundförutsättningarna PRP (Prerequisites Programmes).

HACCP-principerna bildar tillsammans en metod för att få koll på och hantera livsmedelssäkerhetsfaror. Metodiken är ett lagkrav i Sverige och EU genom en EU-förordning, vilket innebär att det är obligatorisk för i stort sett alla som medverkar i livsmedelskedjan att arbeta med HACCP. Ett ledningssystem för livsmedelssäkerhet enligt ISO 22000 är ett sätt att systematiskt möta kraven.

PRP:erna är vanligtvis en uppsättning grundläggande rutiner för att hantera livsmedel på ett säkert sätt, exempelvis att lokalerna ska städas regelbundet och kylrum ska ha rätt temperatur.

Genom att systematiskt kartlägga era livsmedelsfaror kan en farostyrningsplan tas fram som bland annat tydliggör var farorna kan uppstå, vilka gränsvärden som finns och vad som ska göras om faran inträffar.

Vilka är målgruppen?

ISO 22000 passar alla företag som direkt eller indirekt deltar i livsmedelskedjan och som vill implementera ett effektivt system för livsmedelssäkerhet. Standarden kan tillämpas oavsett storlek på organisationen eller position i livsmedelskedjan.

Det kan till exempel vara

  • företag som tillverkar, bearbetar eller förpackar livsmedel
  • råvaruleverantörer, distributörer och transportörer av livsmedel
  • restauranger och cateringföretag
  • butiker som säljer livsmedel
  • förpackningstillverkare
  • tillverkare av utrustning som används i livsmedelsproduktion.

Vad ingår i ett ledningssystem för livsmedelssäkerhet?

Arbetet med att införa ett ledningssystem inom livsmedelssäkerhet innefattar bland annat att

  • inventera vilka kundkrav, lagkrav och andra krav företaget omfattas av
  • undersöka vilka livsmedelssäkerhetsfaror som finns och var i de interna processerna de kan uppstå
  • bedöma allvarligheten hos farorna och upprätta en farostyrningsplan för de mest allvarliga farorna eller riskerna
  • hantera de allvarliga riskerna genom dokumenterade rutiner och kontrollåtgärder (så kallade OPRP och CCP)
  • utbilda personalen så att de kan bidra till att livsmedelssäkerheten upprätthålls
  • genomföra internrevision
  • utvärdera ledningssystemets verkan med en ledningens genomgång.

Vilken nivå passar er?

Bygg upp ledningssystemet för att säkra livsmedelssäkerheten i era interna processer. Certifiera er med hjälp av en oberoende tredjeparsrevision för att inge större förtroende gentemot era kunder och andra intressenter.

Hur kan vi hjälpa er?

Ecowise planerar tillsammans med er som kund den omfattning och tidsplan och anpassar konsultinsatserna så att de passar era önskemål. I det fall ni önskar att bli certifierade tar vi kontakt med certifieringsorgan och stödjer och leder er i den processen.