Genomförande av internrevision

Intern revisionDe interna revisionerna säkerställer ledningssystemets funktion och effektivitet och ser till att brister och förbättringsmöjligheter identifieras och åtgärdas.

Internrevisionen skall genomföras av en utbildad person som har en oberoende ställning till det område som skall revideras. Om ni saknar tiden eller kompetensen att själva genomföra revisionerna eller helt enkelt vill ha ett par utomstående ögon till hjälp kan vi bistå er med detta. Vi erbjuder även utbildningar för interna revisorer.

Vilken är målgruppen?

Företag och organisationer som är certifierade eller har egna ledningssystem och som vill få extern hjälp med att utföra internrevisioner .

Vad ingår i en intern revision?

  • Förberedelse
    Ecowise planerar revisionen tillsammans med ansvariga, går igenom dokumentation och tar fram anpassade checklistor och andra underlag. Veckan innan genomförandet skickar Ecowise revisionsplan med inplanerade revisionspunkter till företaget.
  • Genomförande
    Revisionen genomförs genom besök på plats och intervjuer med anställda.
  • Rapportering
    En sammanställning över resultatet samt identifierade avvikelser och förbättringsförslag presenteras i en revisionsrapport.

Vilken nivå passar er?

Beroende på hur stor verksamhet ni bedriver och på hur många orter ni finns representerade anpassas antalet revisioner enligt era önskemål.

Hur kan vi hjälpa er?

Ecowise planerar tillsammans med er som kund omfattning och tidsplan för när internrevisionerna skall genomföras.

Integrerade ledningssystem

Integrerade ledningssystem ger er som företag ett gemensamt verktyg för att arbeta strukturerat inom flera olika förbättringsområden. Fördelarna med att samordna arbetet är bland annat att kostnader för certifiering och införande minimeras.

Ledningssystemet kan när som helst utökas och integreras med nya förbättringsområden. Genom ett integrerat ledningssystem skapas ett antal synergieffekter som bland annat ökar företagets kompetens och förståelse kopplat till kundnöjdhet, miljöaspekter, energieffektivisering och personalfrågor och som därigenom ger en bra grund för ökad ekonomisk avkastning.

Våra ledord för ett fungerande integrerat ledningssystem är följande:

  • Stöd och vägledning för anställda i sina arbetsuppgifter.
  • Styrning och överblick för ledningen över verksamheten.
  • Fullt anpassat till den verksamhet som företaget bedriver.
  • Lättillgängligt och flexibelt uppbyggt med fokus på användaren.
  • Effektiv dokumenthantering skapar ett lättadministrerat system.
  • Företagets utveckling och tillväxt gynnas genom att ett effektivt arbetssätt har etablerats.

Vilken är målgruppen?

Företag, organisationer och myndigheter som vill bedriva ett aktivt förbättringsarbete inom flera områden. Oavsett om ni är ett litet företag eller stort, vilken bransch ni bedriver er verksamhet inom eller har nationell och/eller internationell verksamhet kan integrerade ledningssystem byggas upp och anpassas till ert företag.

Vad ingår i integrerade ledningssystem?

Ett integrerat ledningssystem kan bestå av olika förbättringsområden. Nedan beskrivs kortfattat olika förbättringsområde som kan utgöra stommen i ett ledningssystem:

  • Kvalitetsledning (ISO 9001): Styrning av företagets processer från kundförfrågan till levererad produkt eller tjänst.
  • Miljöledning (ISO 14001): Löpande arbete med företagets betydande miljöaspekter, mål och handlingsplaner samt miljörutiner.
  • Energiledning (SS-EN 16001): Kartläggning av företagets energianvändning, framtagning av mål och handlingsplaner samt energirutiner.
  • Organisationers samhällsansvar (ISO 26000): Skapa värdegrund och genomför intressentanalys samt fastställ prioriterade huvudområde för mål och handlingsplaner.
  • Systematiskt brandskyddsarbete (SRVFS 2004:3): Identifiering av brandrisker med tillhörande förebyggande åtgärder, användning och kontroll av brandskyddsutrustning, fastställande av ansvar och utbildningsbehov.
  • Systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1/ISO 45001): Riskinventering och riskanalys av verksamhets olika delar och arbetsmoment. Därefter framtagning av dokument och rutiner kopplade till identifierade risker.

Vilken nivå passar er?

Ett integrerat ledningssystem som följer olika standarder, förordningar och föreskrifter kan antingen drivas och användas utan att en tredjepartscertifiering genomförs eller så kan ni välja att certifiera ledningssystemet direkt när systemet är framtaget och implementerat. Vi hjälper er att identifiera vilken nivå som passar er!

Hur kan vi hjälpa er?

Ecowise planerar tillsammans med er som kund den omfattning och tidsplan och anpassar konsultinsatserna så att de passar era önskemål.

Spineweb Dokumenthanteringssystem

En effektiv dokumenthantering är en förutsättning för smidig implementering och drift av ledningssystem, och låter er fokusera på det viktiga – att uppnå ständiga förbättringar!

Dokumenthanteringen är grunden i Spineweb och innehåller alla de funktioner du kan förvänta dig av ett modernt, webbaserat dokumenthanteringssystem (DMS):

  • Automatisk versionshantering/versionshistorik
  • Inbyggt verktyg för att ta fram processkartor/flödesscheman
  • Smidigt godkännandeförfarande
  • Flexibla behörighetsnivåer uppdelat i användargrupper och enskilda behörigheter
  • Läskvittofunktionalitet
  • Inställningsbara epost-påminnelser för de flesta händelser i systemet
  • Definiering och utdelning av ägare och eventuella delägare till varje dokument
Spineweb - Startsidan
Spineweb - Startsidan

Dessutom innehåller Spineweb Dokumenthanteringssystem ett antal smarta funktioner som gör att arbetet med implementering, drift och administration av ledningssystem blir enklare än någonsin:

  • Automatisk länkning mellan dokument
  • Automatisk korsreferenslista till ISO-standarderna – säkerställ att samtliga ISO-krav hanteras av ert ledningssystem.
  • Kalender/årsschema med visning av händelser och återkommande uppgifter i ledningssystemet, med epost-påminnelser. Händelser anges i de olika statusarna: Obokad, Bokade & Klara – nu behöver ni aldrig mer missa när det är dags för att genomföra kundundersökningen eller vara ute i sista stund inför de interna revisionerna!
  • Kopplingar mellan dokument kan göras för att förtydliga att de berör varandra och underlätta navigeringen för användare. T.ex. kan rutinen för Kundundersökning kopplas med Mål & mätetalet Kundnöjdhet. På så vis kan en användare som läser rutinen direkt få information om det uppsatta målet och dess nuvärde och målvärde.
  • Styrning av utskrivna dokument med hjälp av QR-koder – scanna koden i ett utskivet dokument med din smartphone och få besked direkt om dokumentet är giltigt eller ej.

Digitala dokumentformulär

Spineweb - Startsidan

Med funktionen för att kunna skapa egna, smarta dokumentformulär kan ni digitalisera arbetsflöden där det krävs strukturerad dokumentation, till exempel olika typer av ronder, produktgenomgångar, checklistor och liknande. De ifyllda formulären blir till en sorterbar, filtrerbar databas så att ni kan få överblick, analysera och säkerställa rätt genomförande av viktiga arbetsmoment.

 

Läs mer om hur ett effektivt dokumenthanteringssystem kan hjälpa ert företag, i vår Kunskapsbank: Effektiv dokumenthantering – Grunden för en organiserad verksamhet

FAQ
1. Vad är dokumenthantering?

Dokumenthantering är att hålla ordning på dokument, vilket kan vara allt från avtal och rutiner till interna rapporter. Det handlar kort och gott om hur det går till när dokument skapas, delas, läskvitteras, uppdateras och arkiveras. Oavsett om dokumenten är digitala eller fysiska. Om du till exempel samlar dina papper i pärmar är det också dokumenthantering. Syftet är att hålla ordning och reda, göra informationen lättillgänglig och säkerställa att inget går förlorat.

2. Varför är dokumenthantering viktigt?

Utan en bra struktur för dokumenthantering kan det snabbt bli rörigt. Viktiga dokument kan spårlöst försvinna, arbetsflödet blir krångligare än det behöver vara och säkerheten riskerar att brista. Med en effektiv dokumenthantering blir det lätt att hålla ordning, spara, och hitta viktiga dokument. Allt är sökbart, uppdaterat och skyddat från obehöriga.

3. Vad är ett dokumenthanteringssystem?

Ett dokumenthanteringssystem som förkortat kallas DMS är en digital programvara som används för att hantera dokument. Det hjälper företag att lagra, organisera, söka, dela och skydda sina elektroniska dokument på ett strukturerat och effektivt sätt.

4. Behöver ditt företag ett dokumenthanteringsysstem?

Ju fler dokument ett företag hanterar, desto svårare blir det att hålla koll på allt manuellt. Ett dokumenthanteringssystem effektiviserar hela processen och ger ert företag bättre kontroll över dokumenten. Det går snabbare att hitta rätt dokument vilket sparar tid och minskar risken för fel. Arbetsflöden blir smidigare och resurser kan användas mer effektivt. Dessutom ökar säkerheten då känsliga filer skyddas från obehöriga och säkerhetskopieras automatiskt för att undvika förlust av viktig information. Ett dokumenthanteringssystem gör det också enklare att samarbeta. Med tydlig versionshantering och enkel delning kan flera personer arbeta med samma filer utan att informationen går förlorad.

5. Fördelar med ett dokumenthanteringssystem

Ett DMS erbjuder många fördelar både kortsiktigt och långsiktigt:

  • Ökad produktivitet – Mindre tid går åt till att leta efter dokument, vilket frigör resurser för viktigare arbetsuppgifter.
  • Minskade kostnader – Effektivare arbetsflöden och färre fel minskar onödiga utgifter och administration.
  • Bättre säkerhet och regelefterlevnad – Företaget skyddas mot dataläckor och säkerställer att lagkrav, som GDPR, följs.
  • Förbättrat samarbete – Smidig delning och versionshantering gör det lättare för team att arbeta tillsammans, även på distans.
  • Högre skalbarhet – Ett välorganiserat dokumentflöde gör det enklare att växa och hantera fler dokument utan kaos.
  • Ett hållbart företag – Minskad pappersanvändning och digital lagring bidrar till en mer miljövänlig verksamhet.